Aluminium är en mångsidig och mycket användbar metall som finns överallt omkring oss. Det användningsområde som nog är det första många tänker på är förstås förpackningar som läskburkar, men aluminium har särskilda egenskaper och kvaliteter som gör att det både rent och i olika legeringar har många olika användningsområden i industrin. Att aluminium dessutom går att återanvända hur många gånger som helst utan att egenskaperna förändras gör det till ett både praktiskt miljösmart materialval.

Ledande lätt
En av aluminiums främsta fördelar är att det är en väldigt lätt metall, i synnerhet i förhållande till hur tåligt och beständigt det är. Här är förstås nämnda läskburk ett bra exempel: Trots att den är gjord i metall väger den nästan ingenting, och den håller tätt trots att den är imponerande tunn. Och den påverkar inte smaken på innehållet.
Fördelar med aluminium inom industrin …
Och blickar man utanför kylskåpet finns det otaliga andra användningsområden för en tålig och lätt metall: Den blir utmärkta höljen eller karosser för allt från mobiltelefoner till flygplan, den funkar utmärkt i balkar, tak och maskindelar som håller länge och aldrig rostar, och den leder ström bättre än mycket annat. En annan viktig egenskap hos aluminium är att den går att bearbeta på många olika sätt: Aluminium går utmärkt att gjuta, valsa, pressa, smida, svetsa, nita … Och vi på Interal arbetar med många olika tekniker.
… och nackdelar
Aluminium har alltså många fördelar men man kan också nämna några mindre nackdelar: Trots sin utmärkta elledningsförmåga fungerar den mindre bra till kablar då den riskerar att brytas av om den böjs eller viks för många gånger, och även om till exempel fönsterramar i aluminium är underhållsfria är de inte utseendemässigt rätt i alla sammanhang.